تحقیق پایانی سطح دو (کارشناسی)
ویژگی های پرهیزکاران در قرآن و روایات
استادراهنما:
سرکارخانم سمیه حسینی
استادداور:
جناب آقای استاد محسن برقی کار
پژوهشگر:
فاطمه رضایی
چکیده
بدون شک هر انسانی فطرتا خواهان این است که موجود با ارزش و پر افتخاری باشد ، به همین دلیل با تمام وجودش برای کسب ارزش ها تلاش میکند. ولی شناخت معیار ارزش، با تفاوت فرهنگ ها کاملا متفاوت است و گاه ارزش های کاذب جای ارزش های راستین را می گیرد؛ اما خداوند ملاک و معیار ارزش و کرامت انسان را تعیین کرد و تمام ارزش ها را در تقوا و خویشتن داری خلاصه نموده و تعیین این معیاربه عنوان معیارکرامت،تنها از خداوندی که علیم وخبیر به حالات و خیرو شر انسان است شایسته است.
بنابر این، موضوع مورد نظر در رساله به نام سیمای پرهیزکاران در قرآن و روایات می باشد که در سه فصل موضوع از ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار گرفته است.
در فصل اول به کلیاتی در رابطه با تقوا پرداخته شد که در آن به تعریف موضوع و ضرورت تقوا اشاره شده که تقوا باعث نورانیت شخص و شناخت حق و باطل می شود؛ که اگر تقوا داشته باشد باعث نجات از سقوط می شود.
در فصل دوم به شناخت تقوا و ثمراتی که از تقوا به دست می آید پرداخته شده و تقوا را این گونه معرفی میکند که: نگهداری و حفاظت و پرهیز کردنی است که باعث رضایت و خشنودی خدای سبحان می گردد. همچنین آثاری را برای تقوا مورد بررسی قرار می دهد که در دنیا و آخرت انسان متقی از آن آثار برخوردار می شود که از جمله این آثار بهره برداری از هدایت قرآن، محبوب خدا شدن، سرانجام نیک، همراهی خداوند با انسان متقی، وسعت روزی، بخشش گناهان و… می باشد.
و بالاخره فصل سوم صفات متقین در قرآن و روایت را بیان می کند، که ابتدا به صفاتی از قرآن اشاره می کند که: متقین به غیب ایمان دارند و نماز را برپا می کنند و شرایط آن را به جا می آورند و برآن مداومت دارند.از مال خود انفاق می کنند، به پیامبر اکرم و آنچه بر او نازل شده ایمان دارند. و در ادامه به بحث متقین و ایمان به پیامبران پیشین و اعتقاد به آخرت و… می پردازد. و در آخر هم خطبه حضرت علی (ع) در این رابطه که به نام خطبه همام معروف است ودر آن حدود یک صد صفت از صفات متقین را بیان می کند، بازگو شده است، که امیدوارم مفید واقع گردد.