چه كشورهايي حامي صدام در جنگ با جمهوري اسلامي ايران بودند؟
در ميان كشورهاي بسياري كه از صدام حمايت و او را همه جانبه تقويت كردند، مي توان سابقه دنياي عرب را بسي تأسف بار و خسارت زا تلقي كرد، چرا كه آنان از يك سو خود را همسايه و از سوي ديگر داعيه دار اسلام و همزيستي مسالمت آميز مي دانستند، اما در عمل كاملاً در تضاد با آن گام برداشتند.
در ادامه تنها گذري خلاصه به كشورهاي حمايت كننده صدام در جريان جنگ تحميلي داريم.
* كشورهاي عربي
به اسارت در آمدن17 مليت عربي در جريان دفاع مقدس، اولين گواه حمايت كشورهاي عربي از صدام است كه فهرست نام قوا و تعداد نيروها و يگان هاي اعزام شده، در منابع موجود است.
در كنار اين موضوع برخي از اين كشورها حمايت هاي ديگري هم از صدام داشتند كه عبارتند از:
اردن: ملك حسين صراحتاً به نفع عراق و عليه ايران موضع گيري كرده و با كمك هاي سياسي، اقتصادي و نظامي فراوانش از جمله اعطاي وامهاي چند ميليون دلاري به عراق، حمايت و پشتيباني اش را از اين كشور اعلام كرد. در طول جنگ، تنها سيستم حمل و نقل به عراق از طريق اردن صورت مي گرفت. در اين چارچوب شيكه حمل و نقل وسيعي بين دو كشور ايجاد شد و بندر عقبه اين كشور براي حمل و نقل سلاح و تجهيزات نظامي سبك و سنگين در اختيار عراق قرار گرفت.
كويت: اين كشور نه تنها خاك و پايگاههاي هوايي خود را در اختيار عراق گذاشت، بلكه 15 ميليارد دلار پول نقد به عنوان وام بلاعوض به عراق داد و اين علاوه بر نفتي بود كه كويت براي عراق صادر مي كرد.
مصر: در طول دهه 80، حسني مبارك، رئيس جمهور مصر حدود سه و نيم ميليارد دلار موشك و تسليحات به عراق فروخت.
عربستان: كويت و عربستان توافق كردند كه از سال 1982 عايدات صدور نفت از منطقه بي طرف روزانه 300 تا 350 هزار بشكه به حساب عراق ريخته شود.
* كشورهاي غربي
آمريكا اصلي ترين مشوق صدام براي حمله به ايران بود. به علاوه اين كشور با يك سري اقدامات از جمله، مقابله با فروش سلاح و تجهيزات به ايران و تحريم اقتصادي، حمايت هاي ديپلماتيكي، حمايت هاي اطلاعاتي، حمايت هاي مالي و نيز تضمين تحويل بمب هاي خوشه اي و مواد بيولوژيكي و ميكروبي به عراق و ورود مستقيم نظامي به جنگ در سال هاي انتهايي دفاع مقدس در ماجراي جنگ نفتكش ها از حاميان اصلي عراق بود.
آلمان، انگليس، سوئيس، ايتاليا، فرانسه، سوئد، يوگسلاوي سابق و … از جمله حاميان اروپايي صدام بودند كه او را تا بن دندان از جديدترين سلاح هاي متعارف و غيرمتعارف مسلح كردند.
علاوه بر اين، كشورهايي مانند برزيل و آرژانتين كه در آن زمان در صنعت نظامي تقريباً پيشرفته بودند، تسليحاتي را در اختيار عراق قرار مي دادند.
هفته نامه صبح صادق/شماره567/27شهريور1391
چه كشورهايي حامي صدام در جنگ با جمهوري اسلامي ايران بودند؟