تحقیق پایانی سطح دو (کارشناسی)
دین اسلام و سیاست هاي آسان سازی ازدواج
استاد راهنما:
طاهره مهرآبادي
استاد داور:
طاهره رحيم پور ازغدي
محقق:
مهناز السادات حسینی
چکیده:
عنوان مقاله حاضر «دین اسلام و سیاست هاي آسان سازی ازدواج» می باشد. در کشور ما که به لحاظ ساختار سنی، بخش اعظم جمعیت آن را جوانان تشکیل میدهند، تحقیق و تفحص در این امر اهمیت زیادی به خصوص از لحاظ سیاست گذاری و برنامه ریزی دارد، زیرا مسائل و مشکلات و نابسامانی های موجود در این امر می تواند پیامدهای ناخواسته فرهنگی و اجتماعی ناگواری در سطح فردی و اجتماعی در پی داشته باشد.
واژه اسلام یعنی تسلیم به قانون خدا بودن و آسان سازی یعنی سهل کردن و ازدواج یعنی رابطه ی حقوقی که برای همیشه یا برای مدت معین به وسیله ی عقد مخصوص بین زن و مرد حاصل شده و به آن ها حق می دهد که از یکدیگر تمتع جنسی ببرند و سیاست یعنی طریقه ی اداره کردن اصحاب و افراد و یاران یا نزدیکان یا طریقه ای که دولت یا حزبی در اداره امور کشور پیش می گیرد.
از جمله اهداف این مقاله عبارتند از: آشنایی با مشکلات و موانع ازدواج و ارائه ی آخرین راهکارها در رابطه با آسان سازی ازدواج و رواج این سنت حسنه.
این مقاله بر آن شده است که به عنایت پروردگار و در حد توان به اهمیت ازدواج از دیدگاه آیات و روایات و معیارها و ملاک های اسلامی گزینش همسر و بهترین زمان تحقق ازدواج بپردازد.
با مطالعه و تفحص در این تحقیق به سوالاتی نظیر:
1) معیارها و موانع ازدواج چیست؟
2) رسانه ی ملی بر روند ازدواج چه تأثیری داشته است؟
پاسخ داده مي شود و نتیجه حاصل چنین است که قشر فرهیخته و والدین و جوانان آنان با آگاهی از اهمیت و ضرورت ازدواج و بهایی که اسلام به این سنت حسنه داده است و آشنایی با شرایط و آگاهی هایی که باید شخص در راه وصول به این امر مقدس حاصل کند در راه تسهیل و آسان سازی آن بکوشند و بدانند که هر فردی اگر خودش در سهل و ساده گرفتن تشریفات ازدواج جوان خود پیش قدم گردد در راه پیشگیری از مفاسد و مصائب اجتماعی رکود این امر مهم حیاتی و اجتماعی گام های بلندی برداشته است که در محتوای رساله پیشنهادات و راه کارهایی در این رابطه ارائه گردیده است.
قابل ذکر است مجموعه ای کامل و جامع که تحت این عنوان تدوین شده باشد موجود نیست. البته در زمینه ازدواج، کتابهای زیادی نگاشته شده است نظیر «راهنمای ازدواج» اثر امیر ملک محمودی و «گلبرگ زندگی» نوشته ی حسین دهنوی و… اما در زمینه ی آسان سازی ازدواج، کتاب خاصی وجود ندارد.
این نوشته به اعتبار روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای می باشد که در آن از کتاب های قرآن کریم، کتب روایی، کتب حوزه علوم اجتماعی استفاده شده و در سه بخش زیر ارائه شده است :
بخش اول «ازدواج، معیارها و موانع آن»،
بخش دوم «سیاست های نظام جمهوری اسلامی ایران در امر ازدواج»،
بخش سوم «تأثیر رسانه ملی بر ازدواج و پیشنهادات»