پیوند: http://farhangi.whc.ir
زينب در لغت به معناي درخت نيكو منظر آمده و گاهي به معناي زينت پدر ميباشد. حضرت علي(علیه السلام) دو يا سه دختر به نام زينب داشته و دختر بزرگ آن حضرت، زينب كبري است و اوست كه در واقعهي عاشوراي سال 61 هجري به همراه امام حسين(علیه السلام) بوده است. حضرت زينب(سلام الله علیها) از زنان فاضله، عالمه و شجاع تاريخ است و فضايل آن بانو و جلالت شأنش بسيار والاست.
آن حضرت، همسر پسرعمويش عبداللَّه بن جعفر بن ابيطالب بود و پنج فرزند داشت. حضرت زينب به هنگام عزيمت امام حسين(علیه السلام) به عراق، برادر را همراهي كرد و در واقعهي كربلا دو پسرِ آن بانو به نامهاي محمد و عَون به شهادت رسيدند. ايشان از سوي حضرت امام حسين(علیه السلام) سرپرستي اهلبيتِ آن حضرت و حفظ و نگهداريِ مقام ولايت كبري، امام سجاد(علیه السلام)، را در هنگام بيماري برعهده داشت.
شيرزن كربلا با روحيهاي قوي و شهامت زايد الوصف خود توانست آن امانت بزرگ را در آن شرايط سخت و سنگين اسارت به درستي و شايستگي به منزل رساند. خطبه هاي مردانه و رسواكنندهي حضرت زينب(سلام الله علیها) در مجلسِ ستم عُبيداللَّه بن زياد در كوفه و يزيد بن معاويه در شام كه كاخ ظلم و جورِ فرعون زمان را به لرزه در آورد، شهره ي تاريخ است.
تو کیستی فروغ چراغ هدایتی تـو لنگر سفینۀ نـوح ولایتـی
ناخوانده درس، عالمه علم عالمی مکتب نـرفته، بـحر وسیع روایتی
با چادرت بـه دایرۀ حشر، سایبان بـا معجرت بـه معرکۀ صبر، رایتی
بودی ز خردسالی خود یاور حسین هم خواهر حسینی و هم مادر حسین
***
فُلک نجات را به خدا ناخدا تویی بال و پر عروج به سوی خدا تویی
هم سنگر امام شهیدان قدم قدم از ابتدا تو بودی و تا انتها تویی
روز جهاد همره و همگام فاطمه هنگام خطبه هم نفس مرتضی تویی
ماهِ دو مهرِ فاطمه و کوکب علی
آیینۀ حسین و حسن، زینب علی
***