تأثیر فرهنگ عاشورا بر حفظ و تداوم انقلاب اسلامی
فرهنگ عاشورا نه تنها عامل زمینه ساز پیروزی انقلاب اسلامی در مراحل مختلف بود، بلکه همین فرهنگ، عامل اساسی حفظ و تداوم انقلاب اسلامی نیز محسوب می گردد.
اگر انقلاب اسلامیبخواهد بر مبنای آن فرهنگی که شکل گرفته، تداوم یابد؛ باید توجّه ویژه ای به آن فرهنگ داشته باشد: روحیه شهادت طلبی، آزادگی، عزّت نفس، مبارزه با ظلم و ستمگری، مخالفت با تخطّی از احکام اسلام و… در عرصه های مختلف سیاست خارجی و روابط با دیگر کشورها و نیز عرصه سیاست داخلی؛ از سیاست گذاری در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و غیره گرفته تا بخش های اجرایی و…
همه باید پایبند به آموزه های نهضت امام حسین علیه السلام و فرهنگ عاشوراباشند. اگر انقلاب اسلامی توانسته است از کلیه توطئه ها سربلند بیرون آید؛ اگر جنگ تحمیلی هشت ساله-که از سوی تمامی قدرت های جهانی پشتیبانی می شد- نتوانست این انقلاب مردمی و اسلامی را از پای درآورد؛ اگر تهدیدهای دشمنان اسلام، امپریالیسم تبلیغاتی پیرامون موضوع هسته ای کوچک ترین خللی در عزم و اراده نظام اسلامی وارد نکرد، همه و همه به دلیل همان فرهنگ عاشورایی ملت ایراناست.
امام خمینی(ره) در این زمینه می فرمایند:«این محرّم را زنده نگه دارید. ما هر چه داریم از این محرّم است. از این قتل سیدالشهدا علیه السلام است و شهادت او است. ما باید به عمق این شهادت و تأثیر این شهادت در عالم برسیم و توجه کنیم که تأثیر او امروز هم هست. اگر این مجالس وعظ و خطابه و عزاداری و اجتماعات سوگواری نبود، کشور ما پیروز نمی شد.»
ایشان در جای دیگر می فرمایند:«فداکاری حضرت سیدالشهدا علیه السلام است که اسلام را برای ما زنده نگه داشته است… باید بدانید که اگر بخواهید نهضت شما محفوظ بماند، باید این نهضت ها را حفظ کنید.»
قیام عاشوراو پیامدهای آن، مؤثرترین و ماندگارترین رخدادی است که منشأ تحولاتی بنیادین در تاریخ اسلام گردیده است. آثار و نتایج این قیام منحصر به زمان وقوع حادثه و سالهای نزدیک به آن نیست. ریخته شدن خون پاک سبط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام و اصحاب باوفایش در روز دهم محرم سال 61هجری در یکی از بی نظیرترین صحنه های دردناک تاریخ بشریت، چنان جریانی نیرومند در مسیر تحولات تاریخ جهان اسلام پدید آورد که آثار عمیق، گسترده و ماندگار و تحوّل زای آن از “روز واقعه” تاکنون-که بیش از 14 قرن می گذرد- همچنان پابرجاست و نه تنها گذر زمان بر ابعاد و پیامدهای آن سایه فراموشی نیافکنده، بلکه تأثیر واقعه عاشورابر حیات بخشی مهم و تعیین کننده از امّت اسلام دامنه ای بسیار گسترده تر از گذشته نیز یافته است.
سالار شهیداندر شرایطی قیام خونین خویش علیه دستگاه ستمگرانه یزید را-که بر مسند خلافت اسلامی تکیه زده بود- بر پا کرد که مدعیان خلافت و جانشینی پیامبر اکرم، در خاندان بنی امیه سیر شتابان بازگشت به عصر جاهلیت و اشرافیت و هدم ارزشهای اسلامی را تا حد تکذیب اساس وحی و رسالت توسعه داده بودند و تحریف و دگرگونی در مبانی ارزشی اسلام، دین خدا را در معرض زوال قرار داده بودند. نخستین و مهمترین دست آورد قیام امام حسین علیه السلام جداسازی حق از باطل و ترسیم دوباره سیمای اسلام ناب و افشای ماهیت مدعیان خلافت بود. بدین ترتیب خون سالار شهیدان، اسلام راستین را بیمه کرد و نهضت عاشورا مرز تشخیص حقیقت اسلام از چهره تحریف شده آن گردید.
به طور کلی و در یک ارزیابی منصفانه تاریخی باید گفت: حفظ اسلام انقلابی و راستین و حفظ ارزشهای دینی و استمرار نهضت های اصلاح طلبانه در تاریخ اسلام، و همچنین حیات ملت انقلابی شیعه مرهون قیام عاشوراست.
سالار شهیدان با قیام و نهضتی که در تاریخ برپا نمود و با مکتبی که به عنوان مظهر عزت و کرامت انسانیآفرید، انسان ها را به عزت حقیقی که همان ذلت در برابر رب و سازش ناپذیری در برابر غیر رب بود، رهنمون ساخت.
مکتب انقلاب اسلامی و منطق امام خمینی(ره)، مکتب و منطق عاشورای حسینی است و کسانی که در صحت و اصالت و پیروزمندی این منطق تردید دارند و علیرغم آن همه آیات و نشانه های آشکار، اعجاز این منطق را نمی فهمند و پیروزی های انقلاب اسلامیرا به عواملی موهوم می سپارند و در مواجهه دین با دشمنانِ مقتدر آن، مقهور قدرت و سلطه آنان گردیده و از تساهل و مدارا و دست کشیدن از آرمان ها و ارزش ها، و از لزوم همگرایی اجتناب ناپذیر با جریان ضدارزشی حاکم بر جهان، و کوتاه آمدن در قضیه انرژی هسته ای، آرمان ملت فلسطین، کنار نهادن اندیشه مبارزه با آمریکا سخن می رانند و قلم می زنند، اینان را در جمع پیروان امام خمینی(ره) جایگاهی نیست.
پس رمز بقای انقلاب اسلامی، ایستادگی بر ارزشها و آرمان هایی است که در منطق عاشورابه شفاف ترین و زلال ترین وجه ممکن متجلی گردیده است. لزوم پایبندی به این منطق و ایمان به شعارهای این مکتب منحصر به عرصه اندیشه و اعتقاد نیست بلکه باید منطق انقلاب امامرا که جز منطق عاشورا نبود، و شعارها و آرمان های امام را که جز شعارها و آرمان های عاشورا نبوده است، در متن عمل و جریان حرکت انقلاب، از مدیریت سیاستگذاری و برنامه ریزی اجرایی و امور توسعه گرفته تا قانونگذاری و قضا و عرصه دیپلماسی کشور و فرهنگ جامعه به عنوان معیارهای انتخاب مدیریت ها و به عنوان اصول راهنمای برنامه ریزی ها و عملکردها در اولویت نخست قرار داد.
بنابراین کسی که عاشورایی نیندیشد و به درس ها و پیام ها و شعارهای عاشورا به دیده تردید بنگرد، نمی تواند خدمتگزاری صادق برای انقلاب عاشورایی امام خمینی(ره)باشد. چرا که این اندیشه عاشورایی بود که انقلاب اسلامی را در سهمگین ترین طوفان های براندازی و توطئه و تجاوز و تهاجم به پیروزی رسانید و حفظ کرد و بارقه هایی از همین عشق و اعتقاد است که در لبنان و فلسطین عرصه را بر مستکبرین تنگ ساخته است.
بنابراین عزت و شرف و استقلال و افتخاراتی که جمهوری اسلامی ایران در جهان به دست آورده نتیجه بازیابی فرهنگ عاشورا و دمیدن روح شهادت و عطر تعالیم عاشورا در جامعه اسلامی است که با تدبیر و مجاهده عبد صالح خدا حضرت امام(ره) و بعد از ایشان خلف صالح اش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) پدید آمد. پس بیاییم همچون گذشته پاسداران صدیق ارزشهای انقلاب خونین عاشورا باقی بمانیم.
همان گونه که امام حسین علیه السلاماز آغاز حرکت خویش از مدینه تا روز حماسه عاشورا، همواره به آفت ها و صدماتی که به دین وارد شده بود اشاره فرمودند و هدف از قیام خود را اصلاح این آسیب ها اعلام نمودند پس بر ما، مصلحان و بزرگان دین فرض است، تا مانع از بهره برداری ابزاری کانون های فتنه که هر از چند گاهی به بهانه های مختلف(حوادث پس از انتخابات، روز قدس و حوادث توهین آمیز به امام(ره) در روز دانشجو«در سال1388») فضای جامعه را غبارآلود می کنند گشته و در ایام سوگواری سالار شهیدان، محافل و تکایا را از لوث وجود این جریان های انحرافی پاک نماییم.
ماهنامه سراج بسیجی/ شماره76/ دی ماه1388