سخنان بزرگان و اندیشمندان درباره قرآن
«کارلایل» مورخ و دانشمند معروف انگلیسی، درباره ی قرآن می گوید: اگر یک بار به این کتاب مقدس نظر افکنیم، حقایق برجسته و خصائص اسرار وجودی طوری در مضامین جوهره ی آن پرورش یافته که عظمت و حقیقت قرآن به خوبی از آنها نمایان می گردد و این خود مزیت بزرگی است که فقط به قرآن اختصاص یافته و در هیچ کتاب علمی، سیاسی، اقتصادی دیگر دیده نمی شود… .
مزایای اولیه قرآن و ارکان اساسی آن مربوط به حقیقت و احساسات پاک و عناوین برجسته مسائل و مضامین مهم آن است که هیچ گونه شک و تردید در آن راه نیافته و پایان تمام فضائل را که موجب تکامل و سعادت بشری است در بر داشته و آنها را به خوبی نشان می دهد.
«گوته» شاعر و دانشمند آلمانی می گوید:… به زودی این کتاب توصیف ناپذیر(یعنی قرآن) عالم را به خود جلب نموده و تأثیر عمیقی در علم و دانش جهان کرده، سرانجام محور افکار مردم جهان می گردد.
و دانشمندان بزرگ جهان اسلام نیز هر چه زمان می گذرد، به ارزش و عظمت قرآن بیش تر پی می برند.
«ملاصدرا» در مقدمه تفسیر سوره واقعه می گوید: بسیار به مطالعه کتب حکما پرداختم، تا آن جا که گمان بردم کسی هستم؛ ولی همین که کمی بصیرتم باز شد، خودم را از علوم واقعی خالی دیدم. در آخر عمر به فکر رفتم که به سراغ تدبّر در قرآن و روایات محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم بروم. یقین کردم که کارم بی اساس بوده است؛ زیرا در طول عمرم به جای نور در سایه ایستاده بودم. از غصّه، حانم آتش گرفت تا رحمت الهی دستم را گرفت و مرا با اسرار قرآن آشنا کرد و شروع به تفسیر و تدبّر در قرآن کردم. درِ خانه وحی را کوبیدم، درها باز شد و پرده ها کنار رفت و دیدم فرشتگان به من می گویند:«سَلامٌ عَلَیکُم طِبتُم فَادخُلُوها خالِدِینَ.»
«فیض کاشانی» می گوید: کتاب ها و رساله ها نوشتم تحقیقاتی کردم؛ ولی در هیچ یک از علوم، دوایی برای دردم و آبی برای عطشم نیافتم، بر خود ترسیدم و به سوی خدا فرار و انابه کردم تا خداوند مرا از طریق تعمق در قرآن و حدیث هدایت کرد.