جوانان و خودباوري از نگاه دين
آموزه هاي اجتماعي و تربيتي اسلام، اساساً بر مبناي خود ارزشمندي و خودباوري تدوين يافته است. در سخن اميرمؤمنان عليه السلام آمده است كه:
«مَعرفَهُ النفس انفعُ المَعارِفِ»
شناخت نفس و خودشناسي(كه مقدمه خودباوري است) مفيدترين شناخت ها است.
اگر چه اعتماد به نفس(خودباوري)، از اصطلاحات دانش روانشناسي است و در قرآن و احاديث، عيناً به كار نرفته است، اما بر پايه ي مضاميني بنياد نهاده شده كه در قرآن و حديث، فراوان يافت مي شوند. مفاهيمي چون: عزت نفس، حرمت خود، علوّ همت، پايداري، شكيبايي، اتكال به نفس، خودشناسي، شناخت گوهر نفس، تلاش و كوشش، توكل و… .
پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود:
«مَن جَدَّ وَجَدَ»
هر كه تلاش كرد، يافت.
«اُطلُبُوا الحَوائِجَ بِعِزَّهِ الأنفُسِ، فَانَّ الامورَ تَجري بالمقادير»
خواسته هاي خويش را با عزت نفس برآورده سازيد، چرا كه كارها جريان معيني دارند.
در سخن اميرالمؤمنين علي عليه السلام هم آمده است:
«فان الفوز الاكبَرَ مَن ظَفَرَ مَعرِفَهَ النَّفسِ»
هر كه به شناخت خويشتن نايل شود، به بزرگ ترين رستگاري رسيده است.
اين كه گاهي چشم و گوش بسته از ديگران تقليد مي كنيم و گول آب و رنگ صنعت و يا هنر غريبه ها و بيگانگان را مي خوريم، به دليل آن است كه از داشته هاي خويش غافليم. اگر خود را باور كنيم و بدانيم كه ما هم فكر و انديشه و استعداد داريم، قدرت ابتكار و خلاقيت داريم، مكتب غني و انسان ساز داريم، كامل ترين و جامع ترين آيين آسماني را داريم؛ و بالاخره خودباور باشيم و دست گدايي به سوي يافته هاي به هم بافته ي ديگراني كه بسياري از مايه هاي افتخارشان ريشه در اسلام دارد دراز نكنيم، در اين صورت دروازه هاي پيشرفت و سعادت را خواهيم گشود و بركات مادي و معنوي خداوند هم به طور روز افزون بر ما نازل خواهد شد و پله هاي افتخار و سربلندي يكي پس از ديگري به سرعت طي خواهد شد.
جوانان و خودباوري از نگاه دين