? یکی از نیازهای حیاتی انسان، نیاز به عاشقشدن است
? عشق به امام باعث میشود محبتهای دیگرِ انسان، سامان پیدا كند
? انسان از یکطرف نیاز به محبت و حمایت عاطفی دارد و از طرف دیگر، نیاز به این دارد که عاشق بشود، یعنی به یک کسی شدیداً علاقه پیدا کند، در غیر اینصورت، ناآرام و بیقرار خواهد بود یا همواره بخشی از انرژیاش صرف این خواهد شد که علاقه به افراد یا اشیاء کمارزش پیدا کند و طبیعتاً بعد از مدتی، از آن سرخورده خواهد شد.
? در روانشناسی، برخی دانشمندان گفتهاند یکی از نیازهای انسان این است که بتواند عاشق خدا بشود. البته این کافی نیست که انسان به خدا علاقهمند بشود و دیگر هیچ! وقتی انسان به خدا علاقهمند شد، طبیعتاً آنچه مورد علاقۀ خدا باشد هم بهطور طبیعی مورد علاقۀ انسان قرار خواهد گرفت چون «محبوبُ المحبوبِ محبوبٌ»
? کسانی که به ائمۀ هدی(ع) شدیداً علاقه دارند، در واقع یک نیازی را در خودشان بیدار کردهاند و دارند به آن پاسخ میدهند. انسان، عبید احسان است و وقتی میبیند یک امام، اینهمه به او علاقه دارد و از نظر معنوی و مادی و… او را حمایت میکند، طبیعتاً انسان به این امام، علاقه پیدا میکند. این دوستداشتن، یک امر طبیعی و یک نیاز حیاتی برای انسان است.
? محبت و مودّت نسبت به اهلبیت(ع) صرفاً یک دستور دینی نیست (الّا الموَدَّة فی القُربَی) بلکه مورد نیاز ما هم هست. انسان باید بتواند به عشقی برسد که بخاطرش زندگی کند و از زندگی لذت ببرد و حتی خودش را فدای آن عشق کند؛ آنوقت به آرامش میرسد.
? این عشق و محبت شدید، در ارتباطها و عواطف عادی بین انسانها (مثل عواطف خانوادگی) پیدا نمیشود، قدرت این محبتها خیلی زیاد نیست. این عشق و علاقۀ بسیار شدید، پیدا نمیشود مگر نسبت به منبع قدرت و نسبت به امامی که عظمت روحی دارد و امامی که قدرتِ حمایت از ما را دارد. اگر هم به کسی غیر از امام، یک عشق شدیدی پیدا بشود، حتماً شکست میخورد.
? انسان اگر محبت شدید به امام پیدا کرد، محبتهای دیگرش، هم شدید میشوند و هم سامان پیدا میکند؛ علاقۀ به خانوادهاش هم بهتر میشود، علاقۀ به رفقایش هم بهتر میشود، علاقه به اجتماع بشری هم در او شدید خواهد شد.
**حجت الاسلام پناهيان