تحقيق پاياني سطح دو ( کارشناسي)
تأثير اعتقاد به معاد در زندگي انسان
استاد راهنما :
جناب مستطاب حجه الاسلام والمسلمين آقاي علي مقصودي
پژوهشگر :
زينب خدارحمي
چکيده
هنگامي که خداوند متعال از روح قدسي خويش درکالبد خاکي انسان دميد، در حقيقت روح او را نيز قدسي و ازلي ساخت و بنابراين روح آدمي نيز به تبعيت از اصل خويش، فناناپذير گشت. اعتقاد به جاودانگي روح موجب شد تا انسان دغدغه مند قرون و اعصار ، سرنوشت خود را به دقت پيگيري کند و مبدأ و معاد آن را جويا شود. از سوي ديگر پذيرش هدفمند بودن نظام هستي نيز ، هماره آدمي را در برابر اين پرسش اساسي قرار مي داد که غايت و سرانجام او در ميان اين اقيانوس بزرگ که آفرينش نام گرفته بود، چه خواهد بود؟
انسان با کمي دقت در احوال خويش دريافت که نيستي و عدم در وجود او راه نخواهد داشت و بنابراين خود را پا در رکاب قافله اييافت که به سوي جاودانگي و کمال در حرکت بود.
پيامبران الهي نيز ، اين باور درست آدمي را با پيام وحي پاسخ گفتند و « معاد باوري» را به انديشه درست او هديه کردند.
براساس اصل « معاد» همه آفريده هاي خدا به سوي تقارب خويش در حرکتند تا او را بازيابند. « معاد» در درون خود حرکت و جنبشي است پويا و حکايتي است از ادامه حرکت به سوي حياتي برتر.
عقيده به زندگي آخرت ، از کهن ترين عقايدي است که در فرهنگ و معارف بشر نقش بسته و هيچ فرهنگ و فلسفه اي در تاريخ يافت نمي شود ، مگر اينکه ايمان به معاد در آن تأثير داشته باشد.
اين عقيده، نقش بسيار مهمي را در سلوک فکري و عملي انسان ايفا مي کند و او را عقلاً به تحقيق و بررسي اين امر خطير و مهم وادار مي کند.
اعتقاد به معاد و ايمان به آن ، دنيا را کشتگاه آخرت مي سازد . همانگونه که در نظام طبيعت گندم از گندم مي رويد و جو از جو، نبايد از مکافات عمل غافل شد. اعمال پليد مانند: ظلم و استثمار و بي عدالتي که از عقايد کشف نشأت مي گيرد، نتايج زيانباري در زندگي جاوداني مي گذارد و در جهان پهنا در آخرت مفقود نمي شود. در روز قيامت همه نهانها آشکار گرديده و انسان پاداش اعمال و کيفر کردارش را مييابد؛ پس طبعاً هرچه اعمال خوب و خدمات اجتماعي انسان خالصانه و آگاهانه و بيشتر باشد، بدون شک پاداش آن نيز افزون تر خواهد بود؛ از اين رو معتقديم که اعتقاد و ايمان به زندگي جاوداني بر فعاليت و نشاط پربار انسان مي افزايد.
واژگان کلیدی:آثار،اعتقاد،معاد،انسان