ارزش و اهمیت ازدواج از منظر روایات
عَنِ النَّبیِّ صلی الله علیه و آله و سلم قالَ: یُفتَحُ أَبوابُ السَّماءِ فی أَربَعَهِ مَواضِعَ: عِندَ نُزُولِ المَطَرِ، وَ عِندَ نَظَرِ الوَلَدِ فی وَجهِ الوالِدِ، وَ عِندَ فَتحِ بابِ الکَعبَهِ، وَ عِندَ النِّکاحِ.
از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم است که فرمود: در چهار موقع عنایت و رحمت حق متوجه انسان می شود: به وقت باریدن باران، به هنگام نظر کردن فرزند به صورت پدر، از باب مهر و محبت، در آن زمان که در خانه کعبه باز می شود، و آن وقت که عقد و پیمان ازدواج بسته شده، و دو نفر با یکدیگر جهت زندگی جدید، وارد عرصه ی نکاح می شوند.
قالَ النَّبیُّ صلی الله علیه و آله و سلم: تَزَوَّجُوا وَ زَوِّجُوا الأَیِّمَ فَمِن حَظِّ امرِءٍ مُسلِمٍ إِنفاقُ قیمَهِ أَیِّمِهِ، وَ ما مِن شَیءٍ أَحَبَّ إِلَی اللهِ مِن بَیتٍ یُعمَرُ فِی الإِسلامِ بِالنِّکاحِ.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: ازدواج کنید، و پسران و دختران مجرّد را همسر دهید، نشانه نیک بختی مسلمان این است که مخارج شوهر کردن زنی را به عهده بگیرد. چیزی نزد حضرت حق محبوب تر از خانه ای که در اسلام به سبب نکاح آباد شود نیست.
قالَ النَّبیُّ صلی الله علیه و آله و سلم: زَوِّجُوا أَیاماکُم فَإِنَّ اللهَ یُحسِنُ لَهُم فی أَخلاقِهِم، وَ یُوسِعُ لَهُم فی أَرزاقِهِم، وَ یَزیدُهُم فی مُرُوّاتِهِم.
نبی اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: مردان مجرّد و عزب خود را زن دهید، تا حضرت حق اخلاقشان را نیکو، و روزی شان را فراخ و گشاده، و جوانمردی شان را زیاد کند.
قالَ رسولُ اللهِ صلی الله علیه و آله و سلم: النِّکاحُ سُنَّتی فَمَن رَغِبَ عَن سُنَّتی فَلَیسَ مِنِّ.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: ازدواج روش من است، هر کس از راه و روش من روی بگرداند از من نیست.
قالَ النَّبیُّ صلی الله علیه و آله و سلم: مَن تَزَوَّجَ فَقَد أَحرَزَ نِصفَ دینِهِ، فَلیَتَّقِ اللهَ فِی النِّصفِ الباقی.
رسول حق صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: هر کس ازدواج کند، نیمی از دینش را بازیافته نسبت به نیم دیگر تقوای الهی را رعایت کند.
عَن أبی عَبدِاللهِ علیه السلام قالَ: جاءَ رَجُلٌ إِلی أَبی فَقالَ لَهُ: هَل لَکَ مِن زَوجَهٍ . قالَ: لا فقالَ أَبی: ما أُحِبُّ أَنَّ لِیَ الدُّنیا وَ ما فیها وَ أَنّی بِتُّ لَیلَهً وَ لَیسَت لِیَ زَوجَهٌ.
حضرت صادق علیه السلام می فرماید: مردی نزد پدرم حضرت باقر علیه السلام آمد، فرمود همسر داری؟ عرضه داشت ندارم، پدرم به او گفت: دوست ندارم دنیا و آن چه در آن است از من باشد و یک شب را بدون همسر به سر برم، آن گاه پدرم گفتارش را ادامه داد و فرمود:
الرَّکعَتانِ یُصَلّیهِما رَجُلٌ مُتَزَوِّجٌ أَفضَلُ مِن رَجُلٍ أَعزَبَ یَقُومُ لَیلَهُ وَ یَصُومُ نَهارَهُ.
دو رکعت نمازی که مرد همسردار می خواند، بهتر است از قیام شب مرد عزب به عبادت و روزه گرفتنش در روز!!
آن گاه پدرم هفت دینار به آن مرد داد و فرمود با این پول وسائل ازدواجت را فراهم کن، که رسول حق صلی الله علیه و آله و سلم فرمود:
إِتَّخِذُوا الأَهلَ فَإِنَّهُ أرزَقُ لَکُم.
همسر انتخاب کنید که باعث وسعت رزق است.
قالَ رَسولُ اللهِ صلی الله علیه و آله و سلم: یا مَعشَرَ الشَّبابِ مَنِ استَطاعَ مِنکُمُ الباهَ فَلیَتَزَوَّج فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلبَصَرِ، وَ أَحصَنُ لِلفَرَجِ.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: جوان ها هر کدام از شما را قدرت است ازدواج کند، تا دیدگانتان کمتر زنان را دنبال کند، و دامنتان پاک بماند.
وَ قالَ صلی الله علیه و آله و سلم ما مِن بِناءٍ فِی الإِسلامِ أَحَبَّ إِلَی اللهِ مِنَ التَّزویجِ.
و آن حضرت فرمود: هیچ بنائی در اسلام نزد خداوند محبوب تر از ازدواج نیست.
وَ قالَ صلی الله علیه و آله و سلم: مَن تَزَوَّجَ فَقَد أُعطِیَ نِصفَ السَّعادَهِ.
و نیز رسول خدا فرمود: هر کس ازدواج کند، نیمی از سعادت را به دست آورده.
قالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله و سلم: ما مِن شابٍّ تَزَوَّجَ فی حَداثَهِ سِنِّهِ إِلّا عَجَّ الشَّیطانُ یا وَیلَهُ یا وَیلَهُ عَصَمَ مِنّی ثُلُتَی دینِهِ فَلیَتَّقِ اللهَ العَبدُ فِی الثُّلُثِ الباقی.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: هر کس که در اوائل جوانی ازدواج کند، شیطان فریاد زند: فریاد از او، فریاد از او، دو سوّم دینش را از دستبرد من نگاه داشت، پس باید عبد خدا در نگهداری یک سوم دیگرش، جانب تقوا را رعایت کند.
ارزش و اهمیت ازدواج از منظر روایات