?شرح دعای امام رضا علیه السلام?
? چشم خداوند?
?«عَینِک النَّاظِرَةِ بِإِذْنِک وَ شَاهِدِک عَلَى عِبَادِک»«امام زمان (عج) وجودی است که به اذن تو، دیده توست و گواه بر بندگان توست»?
?در این دعای شریف امام عصر عجلاللهتعالیفرجه به عنوان «چشم خدا» معرفی شده است.
?خداوند چشمی همیشه باز دارد و دائم مراقب و متوجه بندگان است.
«لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لا نَوْمٌ»[سوره مبارکه بقره، آیه ۲۵۵]
«هیچ گاه چرت و خواب او را فرا نمیگیرد»
?زمانی که از حضرت حجّت با عبارت «عَینِک النَّاظِرَةِ» یاد میکنیم باور داریم خدای سبحان به امام علیهالسلام مجوز نگاه دائم به خلق را داده است؛ از سوی دیگر در مییابیم که توجه و عنایت خداوند نسبت به خلق، با وساطت امام علیهالسلام صورت میگیرد.
?خدای متعال هم به ظاهر ما بیناست و هم به باطن ما. امام زمان عجلاللهتعالیفرجه به عنوان «عین الله» وجودی است که علاوه بر ظاهر امور، از لایههای نهان وجود ما مطلع است.
? امام علیهالسلام بر همه جنبههای زندگی ما احاطه دارد : ظاهر و باطن ما، ذکر و غفلت ما، طاعت و معصیت ما، کسالت ما و … همهاش برای حضرت مشهود است.
?خداوند سبحان نسبت به عیوب و خطاهای بندگانش ستّار و غفار است. زمانی که گناه و خلافی از بندهاش سر زند، آن را میپوشاند و مستور میکند و در نگاههای بعدی خود، به حسنات او توجه میکند، به همین دلیل است که بعد از ارتکاب این همه گناه، همچنان مورد لطف و رحمت خداوند قرار میگیریم.
?امام عصر عجلاللهتعالیفرجه نیز از نازیبائیهای وجود ما آگاه است، اما نسبت به سیّئاتمان تغافل نشان میدهد و نگاهش را بر حسنات زندگی ما متمرکز میکند.
?وجود مقدس حضرت «عین الله»ی است که از بدیهای ما با ستاریت و غفاریت عبور میکند و خوبیهای ما به چشمش میآید.
?«چشم خدا» هنگام رؤیت حُسنها و عیبها، کمالات را اظهار کرده و معایب را مستور میکند.
?«عین الله» تنها به اعمال و افعال ما نظر ندارد بلکه نیّتهای پنهان ما را هم میبیند به همین جهت به فردی که نیّت خیری داشته و در مرحله اجرا موفق نشده است، پاداش داده میشود و در نظر امام علیهالسلام مقبول است و معتبر.
—استاد بروجردی