نگاهی اجمالی به حضور حضرت زینب سلام الله علیها در عرصه اجتماع
در سال پنجم یا ششم هجرت، روز پنجم جمادی الاول، زینب دختر علی و زهرا علیهماالسلام در مدینه منوره به دنیا آمد و خانه امامت را غرق شادی کرد.
زینب شیرزن کربلا که حیا و عفت را در اوج و نهایتش برخوردار است، بلندترین نگهبان عفت و پاکی است؛ به گونه ای که همسایه او سالها قد و قامت او را ندید؛ زیرا که او در خانه و در پس حجاب زندگی می کرد و تاریخ در آن دوران او را جز از پشت پرده ندید و هر گاه به زیارت مرقد مطهر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می رفت، پدرش علی علیه السلام در پیش و برادرانش حسن و حسین علیهماالسلام در اطراف او بودند و شمعهای روشن اطراف قبر نیز توسط پدر بزرگوارش خاموش می شد تا قد و قامت زینب برای دیگران آشکار نباشد.
با این حال، او زنی بود که حضور اجتماعی فعّالی داشت و در دوران خلافت پدر در کوفه عهده دار تعلیم و تفسیر قرآن بود و در دوران امام حسین علیه السلام در کنار برادر در بزرگ ترین انقلاب جهان هستی، ایفای نقش کرد و بعد از شهادت برادر و یاران او مدیریت اداره ی بیش از 72 نفر زن و کودک اسیر را به عهده گرفت و با آنکه در محاصره ی دشمن بود، با سربلندی قافله اسرا را از کربلا تا شام و از آنجا تا مدینه سرپرستی کرد و هر جا لازم بود، در حضور نامحرمان بی شمار سخن گفت و خطبه خواند؛ چنان که بازار کوفه نزدیک به دارالاماره خطبه خواند؛ خطبه بیدارگرانه و کوبنده ای که نزدیک بود مردم کوفه علیه ابن زیاد دست به شورش بزنند، ولی در لحظه ی خطبه خواندن با تمام وجود حیا و عفت را به نمایش گذاشت تا آنجا که خزیم اسدی می گوید:«متوجه زینب شدم. به خدا سوگند! زنی را که سر تا پا شرم و حیا باشد، سخنران تر از او ندیدم. گویی زینب از زبان علی علیه السلام سخن می گفت.»
و در مجلس یزید نیز لب به سخن گشود و بر سر یزید فریاد زد که «آیا از عدالت است که تو زنان و کنیزان خود را در پرده نشانی و دختران{پرده نشین} رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم را اسیر کنی؟ پرده ی آبروی آن ها را بِدَری و صورت آن ها را نمایان سازی؟… .»
نگاهی هر چند اجمالی و سریع به زندگانی حضرت زینب سلام الله علیها و امثال او، ثابت می کند که زن می تواند در صورت ضرورت و نیاز، بیشترین و بهترین حضور را در جامعه داشته باشد و مرز حیا و عفت را نیز با کامل ترین وجه ممکن پاسداری و مرزبانی نماید.
مبلغان/ شماره67