فلسفه قیام عاشورا در بیان آیت الله حسین نوری همدانی
مبارزه با حکومت فاسد و تشکیل حکومت اسلامی
عاشورا مکتب و درسی شورآفرین در برابر جباران است و مهندسی آن طوری طراحی شده که هیچ حادثه ای در دنیا مانند آن، احساسات و عواطف را در برنمی گیرد. هر چند عزاداری های امام حسین علیه السلام خوب است و باید باشد، اما نکته مهم تر این است که بدانیم هدف و پیام اصلی عاشورا چه بود و امام حسین علیه السلام چه درسی را با این حرکت خود ارائه کرد و چه عاملی باعث شد این مکتب پایدار بماند. آنچه در جریان عاشورا برای ما مهم است الگوپذیری از پیام، خطبه، حرکت و هدف سیدالشهدا علیه السلام است. نباید تصور کرد حادثه عاشورا یک حادثه مقطعی و گذرا بوده است. «هیهات من الذله» پیام مهم عاشورا است.
با توجه به جمله معروف «کل یوم عاشورا و کل عرض کربلا» عاشورا و کربلا باید همیشه زنده، پویا و برقرار باشد. حضرت سیدالشهدا علیه السلام قیامی را آغاز کردند که برای همیشه به عنوان سرمشق باید در جامعه اسلامی وجود داشته باشد. حرکت امام حسین علیه السلام برای مبارزه با حکومت فاسد و تأسیس حکومت اسلامی بهترین دلیل بر ادامه جریان عاشورا و مقطعی نبودن این جریان است. عاشورا یک جریان مقطعی و تمام شدنی نیست، باید تا تشکیل حکومت اسلامی به معنای واقعی خود ادامه پیدا کند.
در برابر ظلم و استبداد باید همواره قیام و شجاعت وجود داشته باشد، انقلاب اسلامی ایران نشأت گرفته از قیام عاشورا است و خوشبختانه به برکت این نظام الهی و ولایی موج اسلام خواهی سراسر جهان را فرا گرفته است.
درس ها و پیام های حادثه عاشورا و قیام امام حسین علیه السلام تمام شدنی نیست، لزوم تبیین پیام های این مکتب ضروری است و برای فهم دقیق تاریخ عاشورا باید تاریخ بیست ساله حکومت معاویه را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. تا کسی جنایت های معاویه را درک نکند، از عاشورا و قیام اباعبدالله علیه السلام درک درستی نخواهد داشت، امام حسین علیه السلام در راه تأسیس حکومت اسلامی گام برداشتند و در این راه نیز شهید شدند.
اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام عدل قرآن کریم و معرف اسلام هستند، اما معاویه با دسیسه و حیله گری، اهل بیت را کنار زد و دستور داد به نفع سایر خلفا حدیث جعل کنند که در این راستا حدود پانصد هزار حدیث جعل شد. قیام امام حسین علیه السلام بسیار باارزش بود و اگر ایشان قیام نمی کردند از اسلام و دین چیزی باقی نمی ماند.
درس ها و پیام های حادثه عاشورا باید برای مردم به ویژه نسل جوان تبیین شود، در این راستا باید فعالیت های خوبی صورت بگیرد تا مبادا این مکتب عقیم بماند.
ولایتمداری از مهم ترین درس های حادثه عاشوراست. یاران باوفای امام حسین علیه السلام این شاخصه مهم را به بهترین شکل و در حد اعلای آن نشان دادند و ما باید درس ولایتمداری را از اصحاب و یاران آن حضرت علیه السلام بیاموزیم. مسلمانان باید از قیام امام حسین علیه السلام درس بگیرند و هیچ گاه سلطه استعمار و استکبار را نپذیرند، متأسفانه در برهه هایی از تاریخ اسلام نسبت به این مسئله غفلت هایی صورت گرفت و در نتیجه آسیب هایی نیز متوجه امت اسلام شد.
قرن ها از عزاداری سالار شهیدان می گذرد؛ ولی متأسفانه هنوز بهره وری لازم از عزاداری امام حسین علیه السلام نشده است و اشعاری از سوی مداحان بیان می شود که نشان می دهد ائمه در ذلت و خفت بوده اند؛ در حالی که ائمه در اوج عزت و قدرت حضور داشتند. باید اشعار مداحان دربرگیرنده حماسه، شهادت طلبی و روحیه جهاد که برگرفته از فرهنگ عاشورا است، باشد. به جای عبارات«حسین غریب مادر» بر روی وسایل نقلیه و بنرهای تبلیغاتی سطح شهر، باید از شعارها و عبارات حماسی همچون«هیهات من الذله» و امثال آن که قهرمان پرور و نشان دهنده شجاعت و صلابت است، استفاده شود. نباید تنها مظلومیت امام حسین علیه السلام در مجالس عزاداری بیان شود؛ بلکه باید حماسه و اقتدار امام را نیز بیان کنیم و بدانیم که امام حسین علیه السلام آمد تا دشمنان اسلام را به ما معرفی کند.
هفته نامه صبح صادق/شماره 527
فلسفه قیام عاشورا در بیان آیت الله نوری همدانی