خداوند متعال در سخنی با رسول خود حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم ضمن برشمردن برخی عوامل مباهات و افتخار، که انسان ها آن ها را وسیله ی عزت و کرامت می پندارند، به تخطئه ی این گونه افکار پرداخته و گذرا و ناپایدار بودن این موارد را گوشزد می نماید.
«قالَ اللهُ تَعالی لِنَبیِّهِ مُحمّد صلی الله علیه و آله و سلم: اِفتِخارُ النّاسِ فی الدُّنیا علی سِتَّه أوجُه: اوَّلُهُ بِالوَجهِ الحَسَن، و الثانی بِالفَصَاحَه، و الثّالث بِالمال؛ وَ الرّابِعُ بِالحَسَبِ وَ النَّسَب، وَ الخامِس بِالقُوّه، وَ السّادِسُ بِالمُلکِ؛
خداوند به رسول خود صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: مباهات و افتخار مردم در دنیا به یکی از این شش چیز است:
1- زیبایی چهره- 2- بیان شیرین و سخنران خوب بودن- 3- دارایی و ثروت- 4- حسب و نسب- 5- قدرت جسمی- 6- پُست و مقام
سپس خداوند به تخطئه ی این نوع دیدگاه های نادرست پیرامون عزت مندی و محبوبیت پرداخته و می فرماید:
قُل یا مُحمّد! لِمَن اِفتَخَرَ بِالوَجهِ الحَسَن: تَلفَحُ وُجوهَهُمُ النّارُ وَ هُم فیها کالِحون؛ ای محمد! به کسی که به زیبایی صورتش می نازد بگو: آتش جهنم صورت هایشان را خواهد سوزاند و زشت منظر خواهند شد.
وَ قُل لِمَن اِفتَخَرَ بِالمالِ وَ الوَلَدِ: یَومَ لا یَنفَعُ مالٌ وَ لا بَنُون* الّا مَن أَتی اللهَ بِقَلبٍ سَلیم؛ و به کسی که به ثروت و دارایی و فرزند خود افتخار می کند و آن ها را مایه ی عزت خود می داند بگو: روز قیامت مال و فرزند انسان به حالش سودی نخواهد بخشید و تنها قلب سلیم است که به حال انسان نفع خواهد داشت.
وَ قُل لِمَن اِفتَخَرَ بِالقُوَّهِ: عَلَیها مَلائِکَهٌ غلاظٌ شِدادٌ لا یَعصُونَ اللهَ ما أمَرَهُم وَ یَفعَلُونَ؛ و به کسی که به زور بازو و قدرت خود افتخار می کند، بگو: در قیامت، فرشتگان قدرتمندی هستند که با شدت و غضب با آن ها برخورد خواهند کرد و آن چه را که از ناحیه ی پروردگارشان به آن ها امر شود، انجام خواهند داد.
وَ قُل لِمَن اِفتَخَرَ بِالحَسَبِ وَ النَّسَب: فَلا أَنسابَ بَینَهُم یَومَئِذٍ وَ لا یَتَساءلُون؛ و به کسی که به حسب و نسب و بزرگ زادگی و پدر و مادر خود افتخار می کند، بگو: روزی فرا خواهد رسید که همه ی این پیوند ها و خویشاوندی ها قطع خواهد شد و از حال یکدیگر بی خبر خواهند شد.
وَ قُل لِمَن اِفتَخَرَ بِالمُلک: لِمَنِ المُلکُ الیَومَ لِلّهِ الواحِدِ القَهَّار؛ به کسی که به مقام و ریاست خود فریفته شده و آن را عزت و کرامت خود می پندارد، بگو: روز قیامت پادشاهی و قدرت، مخصوص خداوند است.
در دعای مکارم الاخلاق امام سجاد علیه السلام آمده است:
«وَ أَعِزَّنی وَ لا تَبتَلیَنِّی بِالکِبرِ… وَ لَا تَرفَعنِی فی النّاسِ دَرَجَهً إِلّا حَطَطتَنِی عِندَ نَفسی مِثلَها، وَ لَا تُحدِث لِی عِزّاً ظَاهِراً إِلّا أَحدَثتَ لِی ذِلَّهً باطِنهً عِندَ نَفسِی بِقَدَرِهَا»؛ مرا عزّت بخش و به کبر و غرور مبتلایم مکن… و مرا نزد مردم درجه ای بال مبر، جز این که به همان اندازه نزد خودم فرودم آوری و هیچ عزت آشکاری برایم پدید نیاور؛ مگر این که به همان اندازه ذلّتی درونی در نظر خودم پدید آوری.