تحقیق پایانی سطح دو (کارشناسی)
موضوع:
بررسی شخصیت علمی و سیاسی
امام صادق علیه السلام
استاد راهنما:
آقای محمد علی گلباف
استاد داور:
خانم فرشته منّانی
محقق:
طاهره عابدی
چکیده :
در عصری که در یک سو قلمرو اسلامی به روی دانشهای گوناگون گشوده شده و از سوی دیگر جنجال مکتب دانان عقاید و مذهب سازان مختلف بلند بود، مکتب تشیع به آموزگاری جعفر بن محمد علیه السلام موجودیت و اعتبار بی مانند یافت. تبیین احکام به شیوه خاص شیعی و تفسیر قرآن بر روان بینش اهل بیت، این نیز یک خط روشن در زندگی امام صادق علیه السلام است که به شکل متمایز می توان دید تا آنجا که فقه شیعه، فقه جعفری نام گرفته است و تا آنجا که همه کسانیکه فعالیتهای سیاسی امام را نادیده گرفته اند، امام صادق علیه السلام یکی از وسیع ترین حوزه های علمی و فقهی زمان خود را دارا بوده است.
عصر امام صادق علیه السلام از متحول ترین اعصار در تاریخ فقه و حدیث و کلام و عرفان اسلامی است. نهضت علمی جمع و تدوین حدیث، به تشویق عمر بن عبدالعزیز از اوایل قرن دوم آغاز شده بود آن حضرت در آشفته بازار حدیث و مدعیان علم و دین و فقه، ابواب علم را بر روی دوستان و معتقدان خود گشود و فقه اهل بیت را به جهانیان شناساند.
دوران امامت حضرت صادق علیه السلام یکی از ادوار پر آشوب تاریخ اسلام است. این دوره که از سال 114 تا سال 148 (سال وفات آن حضرت) طول کشیده است. شاهد ظهور و قتل افرادی چون زید بن علی بن الحسین علیه السلام، انتقال خلافت از بنی امیه به بنی عباس و کشته شدن ابومسلم خراسانی، بنای شهر بغداد و قیامهای متعدد دیگر است.
این دوران را به خاطر معاصر بودنش با نهضت بنی عباس می توان از حساس ترین دوره ها دانست.