استفتائات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) درباره خمس
سؤال: آیا زنی که حقوق بگیر است و از مال شوهر جدایی ندارد، باید جدا خمس بدهد یا در مازاد بر نیاز زندگی مشترک، دادن خمس کفایت می کند؟
جواب: هر یک از زن و شوهر سال خمسی مستقلی به حسب درآمد سالانه خویش دارند و بر هر کدام واجب است که خمس باقیمانده حقوق و درآمد سالانه خود را در پایان سال خمسی خود بپردازد.
سؤال: اگر قبل از رسیدن سر سال خمسی، پولی را به عنوان پیش پرداخت دریافت کنیم و نیمی از کاری که باید انجام دهیم قبل از سر سال خمسی و نیمی دیگر پس از آن(در سال خمسی جدید) انجام شود، آیا پرداخت خمس کل پیش پرداخت واجب است؟
جواب: مقداری که در مقابل آن کار انجام گرفته است، پرداخت خمس آن مقدار واجب است.
سؤال: حکم خمس زمینی که 20 سال قبل با قیمت پایین خریداری شده و تاکنون-که قیمت آن حدود 2000 برابر شده- خمس آن پرداخت نشده چیست؟
خمس مبلغ پرداختی بابت قیمت زمین را ضامن است و با فرض تفاوت چشمگیر نسبت به قیمت فعلی، احوط مصالحه در مقدار تفاوت قیمت است.
سؤال: شخصی با سرمایه ای که خمس آن را پرداخت کرده، یک مرکز شغلی ایجاد کرده و ماهانه درآمدی دریافت می کند. وضع شخصی اش بدین صورت است که هم خودش به دیگران بدهکار است و هم از دیگران طلبی دارد و خانه مستقل ندارد. به دیگران کمک مالی بلاعوض هم دارد. آیا به درآمد ماهانه اش خمس تعلق می گیرد؟
جواب: سودی که از سرمایه مخمّس او حاصل می شود چنانچه پس از صرف در هزینه های لازم زندگی و صرف در خیرات و صدقات، سر سال خمسی اضافه بیاید و پس انداز شود، مقدار پس انداز شده خمس دارد. بدهکاری هایی که دارد اگر در رابطه با کسب اوست از سود کم می شود و اگر در رابطه با خرید لوازم زندگی در همان سال باشد از درآمد او کسر می شود و اگر مربوط به سالهای قبل باشد نمی تواند کسر کند و طلب هایی که از مردم دارد اگر وصول شدنی است باید سر سال خمسی تخمیس کند، و إلّا هر وقت وصول شد باید خمس آن را بدهد.
سؤال: بنده برای خرید سیم کارت تلفن همراه پول واریز نموده ام و سال مالی بنده نیز نزدیک است، آیا برای وجه واریزی که فعلاً سیم کارت را تحویل نگرفته ام خمس تعلق می گیرد یا نه؟
جواب: اگر از درآمد بین سال واریز شده و مبلغ مزبور به عنوان خرید به کار رفته(نه به عنوان سرمایه گذاری) و مورد نیاز و مطابق با شأن عرفی باشد، خمس ندارد.