در روایت ” معلی بن خنیس ” از امام صادق علیه السلام آمده است:عید نوروز ، عید عجم است و این روز مبارک است. در این روز حوادث ذ یل بوقوع پیوسته است :
- خداوند عهد گرفت که بندگانش او را به یگانگی بپرستند .
- آن روز ، روز نخستین طلوع خورشید می باشد .
- در این روز گلها و شکوفه های زمین آفریده شدند .
- روز استقرار کشتی نوح بر کوه جدی می باشد .
- روز نزول جبرییل بر پیامبر و شکسته شدن بت هبل کعبه به دست حضرت ابراهیم و علی علیهما السلام است .
- روز پیروزی حضرت علی علیه السلام در نهروان و کشته شدن ذوالندبه ،فرمانده آنان است .
- روز خلافت علی (ع) است .
(وسایل ج 7 ،ص267)
ارزش های قابل توجه نوروز
1-نظافت و خانه تکانی : حضرت علی (ع) :” تارهای عنکبوت را در اتاق باقی گذاشتن فقر می آورد و خاکروبه و آشغال را در خانه نگهداشتن انسان را به تهیدستی می کشاند ."
2-غسل عید : امام صادق علیه السلام : “در نوروز غسل کن و تمیز ترین لباسهای خود را بپوش و به بهترین عطر خود را خوشبو کن و این روز را روزه بگیر .” (وسایل الشیعه ج8،ص172)
3- نماز عید :مرحوم شیخ طوسی (ره) فرموده است:” نماز ظهر و عصر نوروز را که خواندی چهار رکعت نماز با دو سلام می خوانی . دررکعت اول پس از حمد ده بار سوره قدر، ودر رکعت دوم پس از حمد ده بار سوره کافرون را می خوانی، در رکعت اول نماز دوم پس از حمد ده بار سوره توحید ، ودر رکعت دوم پس از حمد ده بار سوره ناس وفلق .در پایان نماز سجده شکر بجا آورده ودرآن دعا کن تا خداوند گناهان پنجاه ساله ات را ببخشد .” ( مصباح الشیعه ص 79- وسایل الشیعه ج8،ص172)
4- نظافت و لباس تمیز : از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند “تمیز ترین لباست را بپوش وب ا بهترین عطرت خود را خوشبو ساز.” (مکارم الاخلاق ص117)
5- دید و باز دید و صله رحم : امام صادق علیه السلام :” صله رحم همان خوش خلقی ، بخشش و خوشدلی است و روزی را افزایش می دهد و مر گ را عقب می اندازد. “(بحارالانوارج 1، ص72)
6- هدیه و عیدی : در کتاب سایه آفتاب از قول آقای رحیمیان نماینده مرحوم امام (ره) می نویسد: “درروز عید نوروز به خدمت امام خمینی (رحمه ا…علیه ) رسیدیم . حضرت امام با نشاط تر از روزهای گذشته ومتبسم وبا قبای نو ، وارد شدند و به افراد حاضر چند بار “مبارک باشد ” گفتند و سپس خودشان سراغ سکه های یک ریالی را گرفتند و آنها را در دست گرفتند و افراد حاضر بعد از دست بوسی هر کدام چند عدد بر داشتند . مشابه این برنامه در نوروز سال های دیگر نیز تکرار می شد .
7- مهمانی دادن : امام صادق (ع) می فرمایند ” افراد با ایمان از برادر مومن خود خجالت نمی کشند و من نمی دانم کدام یک از این دو شگفت تر است ، کسی که هنگام ورود برادر خود ، او را به تکلف می اندازد ویا کسی که خود به سراغ تکلف برای مهمانی می رود ؟ “
(تکلف به معنای به زحمت انداختن میزبان در پذیرایی ویا به زحمت افتادن اوست .)
8-به فکر هم نوع بودن و نیکو کاری و انفاق به هم نوع : حضرت علی علیه السلام می فرماید ” هر کس اندوه و مشکلی را از مومنی برطرف نماید ، خداوند در روز قیامت اندوه را از قلبش برطرف سازد . ” ( اصولی کافی ج3 ، ص267)
9- توجه به قران : بر سر سفره وموقع تحویل سال بهترین کار خواندن آیاتی چند از پاک ترین کتاب عالم وجود ، قران کریم ، است .
10- دعا و نیایش : از جمله آداب این روز در اولین لحظه تحویل سال ، دعا کردن است . شیخ محدث قمی (ره) در مغاتیح الجنان ، برای شروع سال این دعا را نقل کرده است ” یا مقلب القلوب والابصار ، یا مدبراللیل و النهار ، یا محول الحول والاحوال ، حول حالنا الی احسن الاحال . “
عزیزان ! هر تشکیلاتی در پایان سال، حساب سال طی شده را می نماید و به بررسی کم و کاستی ها و ضعف و قوت های تشکیلات خود می پردازد . بیاییم ما هم در پایان سال به حساب خود رسیدگی کنیم . ضعف ها را برطرف و قوت ها را بیشتر نماییم وبرای جبران فرصت های از دست رفته از پروردگار خویش درخواست کمک کنیم
سال نو مبارک ، هر روزتان نوروز ، نوروزتان پیروز
جمع آوری شده توسط :صرامی